Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.02.2011 20:42 - Предпразнични размисли- ІІ-ра част или мафански позитивизъм с елементи на словоблудстване
Автор: mafani Категория: Лични дневници   
Прочетен: 2620 Коментари: 8 Гласове:
5

Последна промяна: 28.02.2011 20:45

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 В последните дни съм на вълна българи, българщина, национални празници, символи, освобождение... Още два дни и идва 3-ти март. Вие знаете ли какво точно е станало на 3-ти март? Както и да е няма значение. Така да се каже България е била освободена. Друг е въпросът, дали тя изобщо е била някога свободна. Не съм историк, а дилетант в тази област, но разлиствайки историята на страната от последните 133 години, не виждам особени исторически моменти на относителна самостоятелност. Е, предвид местоположението, големината, начинът на освобождаване и още един куп други фактори, е ясно, че е трудно да бъдем голяма, самостоятелна и що годе имаща думата на световната политическа сцена страна. Обаче като част от Османската империя, сателит на СССР и към днешна дата заден двор, отходен канал или там каквото ви се ще да сложите като определение на статуквото на рОдината ни, ми се разсъждава на тема, кое е щяло да бъде по-добре за нас, ако датата 3-ти март беше просто 3-ти март. Я, вижте южните съседи! Покрай турските сериали, стана ясно, че изобщо не са някаква изостанала мюсюлманска страна, забулила жените и живота си в ориенталска мантия, а напротив. Оказа се за повечето заблудени българи, че Турция поне в европейската си част, е доста по-достоен член на ЕС от нас. Ходили ли сте в Турция? Били ли сте в Анкара, Истанбул, някой и друг турски курорт? Преживяването на шока за мен беше доста страшен. Срещнах повече европейски, звучащи и изглеждащи хора в Турция, отколкото в България или Сърбия. Защо така? Хм. 
Та в този ред на мисли, как ли щеше да изглежда днешна България, ако беше останала част от Османската империя? Като се вземе предвид местоположението на България на картата на Европа, развитата и модерна Турция днес, отправила поглед трайно на Запад, щяхме да бъдем една доста добре развита провинция, пътеводител на азиатската страна към Стария континент. Е, може би, щеше да има повече джамии отколкото църкви, но пък какво толкова? То като ги има църквите, голям кяр! Щяхме ли да се асимилираме с турското население? Едва ли! Щом 500 години не сме успели, едва ли в последните 130, сме щели да загубим идентичността си. По-вероятно днес щяхме да бъдем едни балкански сепаратисти, които Европа, САЩ и Турция се чудят как да ухажват и озаптят, но това може би. Не сме ние големи бойци, по-скоро партизани, щото в гората е рахат. 
България- република на СССР

Е, така и така сме свободни, но пък мижавки и нищожни, какво ли щеше да бъде, ако ни бяха цанили за официална любовница на СССР, т.е. 16-та република? Уф, щяхме да си изкараме 40 и кусур години на просперитет и подем, щяха да ни петроло- и газифицират, да ни постороят заводи и на Мусала...Щеше ли да ни е добре? Ми да, нямаше да има нужда да влизаме в НАТО, защото щяхме да си имаме могъщ покровител, сигурно и в апартаментите ни щеше да присъства поне по една зенитни остановка, работа и в момента щяха да дадават минимум три работещи гиганта като Кремиковци, а пък наличието на достатъчно резервни части за Лада и Москвич, щеше да предотврати излишните покупки на стари ламаринени печки от другарите европейци  в следващите 20 години, на руските туристи нямаше да им искаме визи, а мафията ни щеше да е стройно организирана и командвана с желязна ръка, много АК и Макаровци.
Е, сега сме част от ЕС. Може да ръкопляскаме или ръкоблудстваме, все тая. По принцип полза от членове винаги има. Вашият член върши ли ви работа? Обаче ние се оказваме някакъв дефектен, импотентен член, нещо като анус може би, отходник, заден двор....Мога и още но не искам. Кой е виновен? Всички и ние включително, а всъщност и никой. Съдба. Ааа, моля, не само ЦвъЦвъ и Бойчето даса ви черни!  Чудя се аз сега, защо не ни продадат? Ами да! Така добре могат да ни спазарят! Младите на запад да бачкат, пенсионерите в Сибир да гинат, а земята на добри инвеститори! Обаче не искат, бре, не искат да ни продадат. Защото ние ни мрем лесно, ни бачкаме много....Но бавно ни убиват, умствено, духовно, културно, докато започнем да мучим и квичим, и се принизим до нивото на средноразвития европейски добитък, с тази разлика, че той ще продължава да взема па 2500 Е, а у нас МРЗ я, стане 250 Е, я не, ще кара кола последен модел, а ние минимум 10 годишна.... Но пък ще се водим лесно за рогИте и скопените си части- безполови, беззъби и безмълвни, вярващи в обещания и светло овче бъдеще! Ах, какво ли щеше да е да сме турска провинция или бивша руска република?

Весело честване на 3-ти март!
 



Гласувай:
5


Вълнообразно


1. zaw12929 - 3 март не е освобождение от робство, ...
28.02.2011 22:42
3 март не е освобождение от робство, а най светла дата - възстановяване на държавата България, покорена 1396 година и явила се отново в Европа 1878 година”
Що се отнася до робството като морална категория - да българските национални възрожденци , особено след Раковски го прокламират като аргумент в полза на националното осъзнаване и национална еманципация - същото са правили Гарибалди, Шандор Петьофи, Мацини, Бостънските радетели за независимост на САЩ, Панчо Виля, Боливар и т.н. И т.н. Робството, в него момнт е нужен аргумент и то се използва за тази цел навсякъде!
Нека разгледаме понятието "турско робство". Дали е турско? Не, не е. Защото тогава не е имало Република Турция, а - Османска империя. Тя не е робовладелска, я е феодална държава. Феодализмът се характеризира с това, да дава привилегии, но липсата на непревилегии за не мюсюлманите ( раята, т. е.- християните) не ги прави роби. Дали е робство? Не, не е. Защото робството е социално-икономическа система, при която на определена личност - наречена роб - се отнема личната свобода и собственост му се налага принудителен труд. Робът се третира като стока и собственост на неговия притежател – вече го казахме: Няма право на земя, къща, образование, лични вещи и прочие. Българите по онова време са имали право да притежават собственост - земи, къщи и т.н. Имали са собствени училища, църкви, манастири - тоест имали сме изява на духа и духовно развитие. Да, имало е погроми, палежи, разрушения, като част от съпротивителни действия, но въпреки всичко българите сме оцелели благодарение на съзидателни дух, на духовното ни развитие. Всичко това показва, че българите не сме били роби на никой народ и държава.
Имали сме богати хора, имали сме училища, църкви, читалища манастири. Българи са ръководели български общности-общини и са събирали данъците на селото. Търгували с продуктите на стопанството
цитирай
2. mafani - Възстановяването става чрез освобождение
28.02.2011 22:47
Краят на Руско-турската освободителна война не е ли сложен с подписването на Санстефанския прелиминарен мирен договор? И не се ли явява той акт на освобождение, освен такъв на обособяване на Трета българска държава?
цитирай
3. zaw12929 - Поздравления! за постинга , поканата за преосмисляне...
28.02.2011 23:05
Няма значение вече Русия , другите- важното е на КАРТАТА НА ЕВРОПА ОТНОВО Я ИМА БЪЛГАРИЯ ако гледаме назад- ние сме били свободни, не роби, били сме часат от империя, управлявани от султана ' Тогава българинът е бил поданик на една огромна империя, заедно с други народности, населявали тази империя, араби, евреи, гърци ,сърби ,арменци,кюрди и др.Той е имал и е ползвал всички права ,които са имали и другите народности в империята:
-свободно да пътува по цялата империя и извън нея
-свободно да изповядва своята религия и да строи свои религиозни храмове.
-да изучава децата си на своя език.
-да се занимава със свой бизнес и да притежава собственост, съответстваща на имотното му състояние.
-да участва в управлението на страната .Мнозина българи са били чиновници в турски учреждения или са били в съдебния състав на турските съдилища, когато техен сънародник е бил обвиняем.
-да се заселва и да живее на всяко населено място в империята
Какви роби сме били тогава, когато сме имали изброените по-горе човешки права?Не случайно ,когато евреите от Испания ги изгонват през 15 век, те се заселват в турската империя, защото са знаели за турската религиозна и етническа толерантност.Що за български мазохизъм е да се представяме за роби, когато никога не сме били? Когато това го казвам , някои дори се обиждат: роби сме били и туй то!За отбелязване е ,че в народопсихологията на другите народи, които са населявали турската империя и сега имат отделни държави, нямат такова чувство и разбиране, че са били роби.Това го има само при нас българите.Дори т.н. Национално освободителни български движения е по-правилно да се наричат със съвременния израз сепаратистки движения, защото нашите борби са били за отделяне от турската империя и създаване на собствено "царство и господарство", а не за някакво "освобождение", защото човешките права на обикновения българин след образуване на българската държава не са се изменили съществено.
На етап след 50 години се пише история на фактите, без емоции, а българите правим история от емоции.
Време е да се радваме на този неповторим момент!
цитирай
4. mafani - Уважаеми, zaw12929,
28.02.2011 23:12
вие сте много интелигентен и начетен на тема история, но моля, аз не съм вашата ДОлсинея, т.е. не ми се спори на профи ниво. Аз просто развивам лежерно стамболовата идея за дуалистична империя.
Също така и бъркате човекът- аз не държа на 100% да докажа, че народът ни е бил подложен на ужасни мъки през 500-те години робство, просто защото чисто практически не ми е възможно. Но ще продължа да ви следя с интерес!
Използвам думата "освобождение" в официалния й и широк смисъл.
цитирай
5. demonwind - mafani,
01.03.2011 11:03
не споменаваш какво ли щеше да бъде, ако Ефрейторът беше спечелил Втората световна, а ние бяхме част от победителите ;)))
Иначе за средноразвития европейски добитък си абсолютно права. Но проблемът тук не е само в развитието. С 2500 евро на месец можеш да си позволиш новичка кола (среден и нисък клас), дрехи и храна. Наемът влиза в тази сметка (а наемите в чужбина са доста тлъсти), тъй като почти никой не живее там, където се е родил. Тук се наблюдава следния парадокс - заробваш се на 30 години да изплащаш къща за още 30, накрая я изплащаш и и се радваш има-няма 5-10 години (при този стрес на Запад хората общо взето дори не изкарват и до пенсия). В най-добрия случай продаваш къщата, за която си гладувал цели 30 години, за да поживееш няколко години рахат в Испания примерно (където хората са значително по-бедни и могат да ти слугуват изгодно - ако пък ти се иска още по-ниски цени - дал Бог и там българи, ще работят за единия къшей хляб). Та като стана въпрос за образованието, то хубавото такова на Запад е привилегия на богатите. Иначе в болшинството от другите училища който изостава от стадото (има деца, които с нищо не отстъпват на другите по интелект, просто подходът при тях трябва да е по-различен), бива нарочван за "бавноразвиващ се" и съответно натирван в такова училище, където го чака "богата" смес от "бевноразвиващи се" чернилки и други подобни, с които "развитието" на детето се ускорява, обаче в нежеланата посока. Нищо, нали има затвори, пък и ЕС дава пари за още. Истинските училища струват по 20000 - 30000 на семестър, а със заплата от 2500 евро това е непосилно за редовата овца от стадото.
Та по отношение на това - благодаря от такова "благополучие". И точно затова си мисля какво би станало, ако Ефрейтора... ;)))
Поздрави!
цитирай
6. mafani - Какво би станало ли?
01.03.2011 11:10
Нямаше да има ни един ром, улично куче и китаец у нас; щяхме да караме истински коли и да пием читава бира...; а, да и да се научим на що годе желязна дисциплина, че в това отношение сме повече като ориенталците. :)))))
Поздрави!
цитирай
7. demonwind - 6. mafani
01.03.2011 11:50
Подкрепям те с две ръце :))) И нямаше да се разминем с жълти, ама поне щяха да са японци ;)))
Поздрави!
цитирай
8. copycat - --------
01.03.2011 14:27
Точно на 3-ти Март е подписано предварително споразумение за прекратяване на бойнните действия на определени територии, всичко останало е изяснено на от 13 юни до 13 юли. Третата българска държава се "възтановява" на 22 септември 1908. Колкото до картата на Европа, България не е махана от нея, в музея Корер във Венеция се изложени стари карти (глобуси) правени от венецианските търговци от 15 до 18 век, и на тях си има България, Македония и Румелия. Трите са ясно разграничени, с граници и владелети (очевидно васали на султана).

А виж тази идея твоята е много интересна. Цигани щеше да има, те са на балканите преди българите и като наоколо доста преди тях, та не е много възпитано да ги гоните. Но пък определено щеше да има хубави пътища, турците това го владеят.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: mafani
Категория: Лични дневници
Прочетен: 568620
Постинги: 135
Коментари: 1932
Гласове: 3174
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930