Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.03.2011 15:19 - Само ромите ли са виновни или...?
Автор: mafani Категория: Лични дневници   
Прочетен: 7498 Коментари: 21 Гласове:
8

Последна промяна: 15.11.2011 14:44

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
image image
До колко са виновни циганите, че живеят така? Всъщност те как точно живеят? Ми по цигански, така както са си живели столетия наред. Генетично им е заложено да бъдат мързеливи, крадливи и шумни. Но как пък така има ромски общности по света, в които е въдворен ред, цари относително спокойствие, а ромите не паразитират? Много просто- с дисциплина и здрава управленска политика в тази насока.      А какво става у нас? Едно голямо нищо. Предпоследното преброяване сочи, че ромите в България са около 320 000. Интересно колко ще бъдат те към днешна дата след като се обработят данните от последното народно броене? Аз залагам на поне 700 000. Множко. Но и пак да са около 320 000, какво прави държавата за тези хора? Хрантути ги. Дава им социални помощи редовно, от време на време им пуска по някоя програма за обучение и временна заетост...подарява им презервативи и противозачатъчни, гледа им децата по институции....Всъщност нищо не прави. Държи се с тях като лоша родителка с неособено любимо, изпуснато дете- купува си относителното му послушание. Защото, ако спре да му дава пари,  ръстът на убийствата, изнасилванията, обирите и дребните кражби ще скочи тройно. На държавата и тук й липсва държавна политика за справяне с поредния й проблем- ромите. Знаете ли, че изтече Декадата на ромското включване? Стартира гръмко, приключи мълчаливо. То всъщност няма и никаква политика относно справяне с демографсктата криза при българското население, от къде на къде да има такава за намаляване на ръста на ромското, за неговото интегриране, образоване....? И изобщо на кого му се занимава с това? Българската държава едва ли има ресурсът и времето да се справи с нелеката задача да култивира ромската си общност. От ЕС пък всячески се опитват да задържат тази орда паразити в рамките на България и Румъния. На никого не му трябва да плъзнат като хлебарки из страните от ЕС. Франция даже си плати миналото лято на ромите да се върнат в северната ни съседка. По-добре еднократно по 300 Е на възрастен и 100 на дете, отколкото многократни помощи и хиляди негативи от присъствието им в уредената страна член на ЕС.        Лошото е, че у нас ромите се множат скорострелно, а с всяко родено дете деградацията е с пункт надолу. Друго лошо е, че едва ли ще се намери работещ механизъм за намаляване ромската популация, който не е дискриминационен и няма да предизвика възмущението на световни правозащитни организации.       Ако пък ги натикат на сила в училищата и вземат, че що годе ги образоват, после е нужно да им намерят и работа, а такава и за българите с по-ниска квалификация не се намира.       За това е по-лесно да им се плащат социални помощи и така да се държи едно изкуствено статукво на мир и спокойствие.   Въпросът е до кога? Защото ако се сбъднат мрачните прогнози, българите да са малцинство в страната си през 2050 г., изниква питането, кой ще работи, за да ги храни? Ми уважаемите европейци ще работЯТ, освен ако не искат и те да се превърнат  в една Циганиландия.

Освен от паразитиращите цигани, мен ме е гнус от онзи другия тип паразити- българите- хрантутници.

Милата ни бедна държавица, е съставена предимно от тарикати, които се опитват всячески да живеят на гърба на другите. И то изобщо не са само циганите и бедните!
Като си тръгнете днес от работа, набележете си един голям, черен и струващ петцифрена сума джип, и се запитайте, колко ли данъци плаща собственикът му? Вероятно по-малко от тези, които вземат средна работна заплата /която за страната е 638 лв/.
Та ако бяха само циганите, живеещи на аванта о.к., да роптаем и да ги правим на сапун. 
Пълно е с доящи държавицата ни дистарикати. И те изобщо не са само онези на социални помощи. Няма страна без социални плащания. Някъде по на Запад плащат и на българската измет да живее на гърба на някоя държава. Аууу, ама тогава ще изсипем тон локум за добрата социална политика на драгата Германия или скъпата Австрия, а?
Двоен стандарт.
Порочен кръг, който се върти отдавна. И не само мангалите са виновни.







Гласувай:
11


Вълнообразно


1. rpatel - Абсолютно съм съгласна с написа...
01.03.2011 15:27
Абсолютно съм съгласна с написаното. Лошото е, че както знаем нашите политицинямат интерес от умни, образовани и мислещи роми. Защото умните хора се манипулират трудно, задават неудобни въпроси и т.н. Изобщо друго си е да имаш няколко десетки хиляди сигурни гласоподаватели, които за 5 лева и две кюфтата са готови да гласуват както им кажеш. Това е цялата работа! Иначе и в Западна Европа ги има, обаче там отдавна са разбрали, че номерата им не минават и ако не спазват законите, лошо им се пише. А тук, държавата нарочно не прави нищо по въпроса и от ден на ден Манго става все по-нагъл, защото е сигурен, че ще му се размине. Но ако днес проблемът е наш, български, то след 100 години ще е европейски и тогава на тези от ЕС ще им просветне, че освен морков, понякога си трябва и тояга.
цитирай
2. mafani - Разбира се, rpatel,
01.03.2011 15:31
и не само не им трябват образовани роми, но и образовани българи.
цитирай
3. анонимен - Само напалм, ще ги оправи.
01.03.2011 15:39
Само напалм, ще ги оправи.
цитирай
4. panazea - Има цигани и цигани ,
01.03.2011 16:24
има българи и българи .
Лично аз съм засичала цигани , работили седмица на някой от ония с джиповете и той не му платил , а като настоявал , го заплашил с бой .
Медалът има две страни .
цитирай
5. copycat - ----------
01.03.2011 17:24
А-а-а мафани, а на моят етнос генетично ни е заложено да се гласуваме положително на нео-нацистки фрази, затова днес получаваш едно палче надолу. Пусти гени какво да ги правиш.
цитирай
6. mafani - Е, copycat,
01.03.2011 17:30
какво да се прави и у мен има човешко, но нео нацизъм, моля, обясни, къде съзря?
Та напротив, аз съм толкова толерантна и подхождам с разбиране към ромските проблеми вече 10 години.
А нео нацистките изрази, ако изобщо има такива, са употребени с ирония.
Пък и човек не бива да забравя, че не може да е на 100% сигурен каква кръв тече във вените му.
цитирай
7. copycat - -----
01.03.2011 20:32
"Генетично им е заложено да бъдат мързеливи, крадливи и шумни.", "работещ механизъм за намаляване ромската популация", "да култивира ромската си общност", "орда паразити", "да плъзнат като хлебарки"... Вдъхновяващо четиво, почти като "Моята борба", но там е с повече замах.

Българите иманата на прадядовците си не знаят, ти за кръв се вайкаш.
цитирай
8. mafani - Жалко, copycat,
01.03.2011 20:51
очаквах от вас повече четене между редовете.
Съжалявам, объркала съм се. :-(
А може би грешката е моя, че не споменах възмутената си съблогърка-вдъхновителка, за която ромите са най-големият проблем на България.
Всяко едно от цитираните от вас определения, взети от моя текст са употребени в ироничен контекст. Просто се надявах на разбираща аудитория. Чрез похватите и определенията на опонентите си всъщност се явих в защита на ромската общност. Хм.
Работата ми с ромски организации в последните години, ме научи да разбирам донякъде този етнос, но все още да не мога да си обясня огромна част от тяхното поведение и душевност. Сред тях, както и сред българите, евреите, турците, американците...има и стойностни хора и пълни имбицили.
Повечето от ромите у нас наистина паразитират на гърба на обществото. Това е факт, който няма как да отречете. Но да се обвинява този етнос за глобалните проблеми на страната ни е нелепо, дискриминационно и признак на ограниченост.
Всъщност текстът ми е точно обратното на това, което вие сте прочели. Може би просто сте предубедена....генетично.
Разгледах сайта ви.
цитирай
9. toxic - Гос'жа Мафани, добре дошла :)
02.03.2011 10:45
винаги ми е много приятно, когато срещна разумен живот на планетата.
Казаното в постинга е реализъм, не неонацизъм. Циганите са първобитен етнос и са много трудни за цивилизоване, дори да се отделят необходимите средства и време. Едно примерче от последните месеци: Циганите от някакъв блок в Силистра изхвърлят боклуци и всичко се задръства така, че блокът ще падне от подпочвените води. Кметът ги прави собственици на апартаментите срещу символичната сума от 100 лв. за жилище, надявайки се целия този ужас да спре. Да, ама не. Всичко си продължило по старому и блокът се наклонил, подпирайки се на съседния. И това не е единственият случай, когато са разсипвали жилища, дадени им безвъзмездно.
Говорим за масата, естествено, че между тях има и такива, които работят, но те са прекалено малко. Дълга тема :)
цитирай
10. mafani - toxic, благодаря за посрещането!
02.03.2011 10:56
Примерът даден от теб, иде в защита на моите и не само мои наблюдения, че ромската общност доброволно не желае да бъде социализирана и приобщена към останалото общество. На нея й харесва да живее по този примитивен за нас начин. Защо, не ми е ясно особено. Може би от страх да не бъдат след време тотално асимилирани.
Преди време правих репортаж за едно изгоряло в пожар двумесечно бебе във Факултето. Майка му, имаща още четири деца, през вой и сълзи ми обясняваше, че вече /седмица след трагедията/ правели вече бебе. Защо, попитах я аз? Защото били създадени да се цитирам "ебат и раждат". А условията? Какво им е на условията? Ми нищо в една стая 3 на 3 живееха 10 души и това на километър от центъра на столицата. А в провинциално ромско гето били ли сте?
цитирай
11. copycat - --------
02.03.2011 11:02
Така е, генетично предубедени сме ние към подобни "иронии", щото ги знаем как свършват.

Ама много ми е хубав блога нали.
цитирай
12. mafani - copycat, още веднъж жалко.
02.03.2011 11:23
Аз надраснах всичките си предубедености.
Някой път ще ти драсна два реда коя съм...
цитирай
13. cefulesteven - Без носталгия по миналото: баща ми е ...
02.03.2011 13:15
Без носталгия по миналото: баща ми е бил преподавател в начално училище, в което учиха предимно цигани. Не позволи да има неграмотен след първи клас. Налагаше му се понякога да ходи и с милиционерска кола в циганската махала, но имаше закон, който го подкрепяше в амбицията му да си свърши добре работата.

Аз, тридесетина години по-късно, между всичко, което ми се е налагало да правя съм и работил с цигани, а и живял сред тях. Винаги ми е било много, много тъжно, като видя някой наперен тарикат, по-чист и по-добре поддържащ външност и от мен, а неграмотен. Млад, буден човек, който не знае да чете и да пише.

Настръхвам обаче като си спомня някои подробности около престъпленията в селата наоколо. За част от тях има публикации в блога на "бгсевер", но колегите просто не могат да пишат всичко, което знаят, защото не всеки читател е длъжен да има здравите нерви на патоанатом. Ужас е по малките села и много малко от информацията получава добра публичност. Тази престъпност е дело на нещастници, които лесно могат да бъдат овладяни. Но все си мисля, че има заинтересовани положението да е такова. Защото лесно властите ни могат да си поговорят с ромските големци, а те знаят добре как да се справят с хората си. Защо ли никой от управляващите ни е нямал волята да го стори?
цитирай
14. анонимен - Срамежливеца
02.03.2011 14:45
Начина по който държавата се опитва да интегрира ромите е сбъркан. Грешно е да им се дава и предоставя всичко даром и на готово. Как ще накараш ти манго да работи днес за 5лв., като той в края на месеца, без да прави нищо, ще се нареди на банкомата и ще си получи социалните. Как ще го накараш да подготви детето си за училище, след като той знае, че държавата е длъжна да му осигури безплатни учебници, транспорт, храна и всякакви други екстри каквито за българчетата е немислимо да стане. Как ще накараш манго да работи та да изкара поне за дърва за зимата, като той знае, че дойде ли студа, отново държавата ще му даде този път дърва или безплатен ток. На манго просто не му се налага да работи. На него всичко му се снася на готово. Как ще го накараш да не краде, да не цапа, да не издига коптори където му падне, да си плаща тока, водата и данъците, след като той знае, че законите не се прилагат? Просто на манго така му изнася да живее на готово и никога няма да се интегрира.
цитирай
15. hristo27 - Още два пъти да влезем в Европа, ц...
02.03.2011 15:27
Още два пъти да влезем в Европа, циганията /не става въпрос само за цигани/ няма да се оправи!
Защото един гледа как да напълни гушата, друг как да удари келепира, а трети как да оцелее.
цитирай
16. planinitenabulgaria - За ромите и търтеите:
02.03.2011 15:35
Г/це mafani,
Изключително ми е приятно да попадна на писание на умно създание,което гледа и напред.Поздрави.Бих желал да напишеш и още нещо по темата и ще го сториш още по-убедително,ако посетиш Белоградчик,Видин,Лом,с.Чупрене,с.Горно Озирово,кварал Зли дол на Своге,Елисейна,Костинброд.Или пък Северна България от западната ни граница до възвишенията преди Лудогорието.Или някой град,където мафията прави избори.Да видиш кои си подават гласа за разбойника-кандидат за местната власт.В моя блог имам доста писания по този въпрос.Днес един разбойник,за когото съдът никога не намира доказателства да го осъди,човек на Първанов,утепа с луксозния си джип двама души.Не само ги хрантути държавата тях,те са опасни.В блога си имам поместено стихотворение на Дела Рай,което считам за паметник на зверски убитите от цигани млади жени и момичета.
Пздрави,
Коста
цитирай
17. copycat - Аз надраснах всичките си предуб...
03.03.2011 14:37
mafani написа:
Аз надраснах всичките си предубедености.
Някой път ще ти драсна два реда коя съм...

Как коя, ти си злата мащеха на Пепеляшка и Снежанка, лошата вещица на Рапунцел и злата фея Спящата красавица! Щото си станала добра, на ти още един глас за блога.
цитирай
18. mafani - Ах, copycat, аз героиня от приказка ли съм?
04.03.2011 17:55
Уф, как не ги харесвам тези приказки...., но кой ли ме пита...
Мащеха не съм, по-скоро втора майка на доста онеправдани, но пак кой ли ме пита....
цитирай
19. анонимен - Преливане от пусто в празно
08.03.2011 03:10
Преливане от пусто в празно е всичко написано. Нещата са ясни и се знаят отдавна. Само дето няма политическа воля да се започне коренна промяна в страната ни.
Ако се спрат помощите след 3-то дете, за всички разбира се, и без това българите рядко раждат повече от 2-3 деца, ако спират допълнително помощите, когато детето не учи и всеки осъден циганин да се накара да работи по време на изпълнение на присъдата му - тогава може и да се постигне известен напредък. Но при спазване на ВСИЧКИ закони в Ръ Бъ. Сега държаната ни е като село без кучета. Всеки прави каквото си иска, като нарича това "демокрация". Още от ранна детска възраст да им четат в училище от тълковния речник, белким научат що е то демокрация. )
Няма да нарека никой циганин "ром". За мен ромът, особено белият, 5-годишен, кубински е свят еликсир.)
Стига вече евфемизми и ирония. Пишете нещата директно.
А-а-а, и друго. Само с писане няма да се получи.
На площадите му е майката.
цитирай
20. mafani - 19. анонимен- дали е преливане от пусто в празно, е под въпрос,
09.03.2011 10:02
защото масово циганите са обвинявани едва ли не, че водят страната ни към национална катастрофа. И да, това е така, но пряка вина имат не те, а управляващите.
Моментът е много тънък- как от една страна да се стимулира раждаемостта при българите, а от друга да се напали ромската такава?
В страна член на ЕС, във век ХХІ-ви мерки ограничаващи една част от гражданите на една страна за сметка на други са дискриминационни и няма да доведат до нищо добро за страната ни.
Колкото и на някого да не му изнася, по Конституция всички сме равни- граждани на РБ. Кофти, но като ви се манифестира и недоволства открито, за да не е преливане от пусто в празно- беж на площада.
Интелигентните граждани на света вече знаят, че с революции се постига хаос, не ново управление. В днешния ден започване на чисто няма. Кой ще бъде след това? Братът-хамериканец? Ма ние и пзалежи от петрол нямаме- само роми...в изобилие.
цитирай
21. planinitenabulgaria - Само ромите ли са виновни - 2
09.03.2011 20:47
Г/жо mafani,
Към тази Твоя статия никой не може нищо да прибави.За пореден път я чета.Без да си навътре в проблема и Ти си стгнала до истината,че България така загива.Чрез сетивата си,по-богати отколкото на останалите.Дано да я прочетат повече хора,защото заблудените са много,а и тези,които творят заблудите - също.
Коста
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: mafani
Категория: Лични дневници
Прочетен: 566384
Постинги: 135
Коментари: 1932
Гласове: 3166
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930