Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.03.2011 10:16 - Моят протест е срещу неграмотността
Автор: mafani Категория: Лични дневници   
Прочетен: 3530 Коментари: 18 Гласове:
5


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 Много е модерно в момента да се протестира. За това протестирам и аз.
Моето недоволство е насочено към неграмотността и плашещите данни за нейното ниво.

"Българските тийнейджъри се затрудняват да анализират и осмислят текстове, не могат да разчитат и графики. Със своите езикови знания и четивни умения те заемат 46-то място сред 74 държави, сочат резултатите от международното изследване на постиженията на учениците PISA 2009, представено вчера. Както изглежда, българските ученици са най-добри във... вдигането на гюрюлтия."

От тук: 
http://andri.blog.bg/lifestyle/2011/03/14/negramotnite.707701

Можем спокойно да направим извод, че след 20-30 години неграмотните у нас ще са повече от грамотните.

Особено ме смущава масовото писане на български текст с латински букви, или т.нар. "шльокавица". Е, аз започвам да протестирам срещу тази нова "писменост" и казвам "Не на шльокавицата! Да пишем на кирилица!".

За това от днес ще трия всеки един коментар, написан на "шльокавица", независимо колко значим,  и неповторим е той! 

Имаме уникална писменост, нека се гордеем с нея! Защо е нужно да пишем на латиница?





Гласувай:
21



1. анонимен - И какво ?
15.03.2011 10:32
Резултата от вашия както и от другите протести ще е същия - нищо.
цитирай
2. mafani - Аз не очаквам невероятни промени.
15.03.2011 10:35
Но ако всеки разсъждаваше като вас, нямаше да има смисъл от нищо.
цитирай
3. therainss - Аз подкрепям
15.03.2011 10:42
Макар че също (грях ми е) се е случвало понякога да напиша коментар на латиница, по невнимание :(
цитирай
4. rosidi - и скоро
15.03.2011 10:44
четох по този повод нещо интересно, да - неграмотни са, да - пишат по-добре на латиница отколокото на килирица, но защо всички ученици, които също участват в статистиката и завършват 12 -ти клас и се явяват на задължителна матура по български език и литература почти няма скъсани или по-точно процента е малък и не е реален на този за неграмотните. Обществото ги признава за грамотни, а те дори като си пишат имената и грешат.(тук имам доста доказателства)
цитирай
5. karambol5 - Неграмотността е огромен проблем, ...
15.03.2011 11:31
Неграмотността е огромен проблем ,който се подминава от доста време .
Мисля ,че проблемът е и в начина на обучение . Промени трябва да има ,но едва ли се знае какво трябва да бъде направено .
цитирай
6. анонимен - Напротив
15.03.2011 11:37
mafani написа:
Но ако всеки разсъждаваше като вас, нямаше да има смисъл от нищо.


Ако всички протестираха като вас - също. Ако искате наистина да протестирате вземете образовайте 10-тина тиийна. Един да хване нещо - ще е по добре от този 'протест' тук.
цитирай
7. vesvas4 - vesvas4 - ЗАДГРАНИЧЕН РЕВОЛЮЦИОНЕН ЩАБ"СВЯТА И ЧИСТА БЪЛГАРИЯ"
15.03.2011 11:49
ЗАЩО ПИШEМ И ЩЕ ПИШЕМ НА КИРИЛИЦА!
Някои древни народи са изчезнали (шумери, финикийци), други са се запазили през хилядолетията. Техните потомци с пълно право се гордеят с културните постижения на прадедите си.
Днешните българи сме потомци на един от тези народи! 13 века България! Всичко започва от Азия. Тя е не само континент, а и могъща древна българска империя, чийто име е съставено от първата и последна буква на древнобългарската азбука: А / Азъ/ и Я, съхранени и оцеляли от бурите на вековете.Българите сме един от първите народи!
Малко са българите, които знаят, че ние още от дълбока древност сме имали своя писменост - много преди Кирил и Методий и учениците им да създадат глаголицата и кирилицата. Твърдението на някои историци и филолози, че това са първите български азбуки, е тенденциозно, погрешно и обслужва чужди идеологически, политически и етнически доктрини. Принуждава ни да си затваряме очите пред истини и ни въвежда в заблуждение относно факта, че са открити и продължават да се откриват многобройни писмени паметници, написани на древнобългарска азбука. Те се срещат навсякъде, където са живели българите - в Кавказ, Урал, Поволжието, на територията на днешните Украйна, Румъния, Унгария, Сърбия, Македония, Гърция и, разбира се, в България.
Без да омаловажаваме делото на солунските братя, трябва да признаем, че тези гении са използвали хилядолетния български опит в това поле на културата. Създаването на глаголицата и кирилицата представлява един важен етап от усъвършенстването на българската писменост и култура.
Благодарение на дипломатическия талант на кана субиги Борис, на самоотвержения труд и смелостта на Кирил и Методий и на учениците им, глаголицата е осветена от папата в Рим. Нашият език е узаконен като свещен, наравно с другите три езика, на които се пише Свещеното писание – юдейски, гръцки и латински. Така ние, Дунавските българи, заемаме мястото на духовни водачи на славяните и ги култивираме и приобщаваме към европейската цивилизация.
За да бъде картината пълна и да не даваме възможност на други народи да извършват произволни манипулации, с цел да ни отнемат това място, трябва да се върнем назад във времето.
"Куниг" - Древнобългарската писменост.
Сходството между древнобългарската и шумерската писменост може да се обясни с факта, че в създаването на Шумер (Самара) участват българите - арийци. Има сходни шумерски и български думи -"кумир" (свещен), "кунуку" (надпис), "шар" (рисувам) "зид" (издигам). Същото се среща и при имената - Маламихр, Асен, Първан, Люцкан, Ганци, Балих, Балтин, Звиницас, Иваз и др. По подобен начин може да обясним приликата между куниг и етруската писменост.
Според летописите на Волжска България град Атряч (Троя) е създаден от българите, а района на Мала Азия те нарекли Яна Идел. След превземането и разрушаването на Атряч част от оцелелите, предвождани от Еней, отплават и се заселват на Апенинския полуостров. Там те били наречени от местното население по името на техния град Атряч - етруски.
Около 1800 г. пр. н. е. ариите от Памир и Хиндукуш завладяват Северна Индия. Със себе си те донасят една нова култура и традиции, които ще изиграят съществена роля за по-нататъшното историческо развитие на този регион от света. Вследствие дейността на българските брамани в Индия се появява ведическото учение.
Браманът Панини, роден в столицата на Балхара - гр. Балх, създава първата граматика за "Санскритския език". На този език с писмеността "брахми" са записани индийският епос "Махабхарата" и свещените книги - "Веди". В "Махабхарата" името на българите е споменато над 70 пъти. "Махабхарата " и "Ведите" не се превеждат дълго време в България, за да не се разкрие българският им произход. Ведите описват слънчеви култове, подобни на тракийските и зороастрийските мистерии. "Веди" е третата буква от нашата азбука. Означава "виждане, разбиране, знание".
На върховете на най-големите пирамиди, открити в света - българските в Тарим - има площадки с храмове на слънчевия култ.
Аюрведа - древното учение за лекуване с билки, представлява българска народна медицина.
Още през 19 в. известният български учен д-р Петър Берон, а също и Георги Раковски пишат, че санскрит означава "скрит, съвършен, свещен език". По-късно те бяха обявени от официалната ни историческа наука за хора-романтици, които са целели единствено да повдигнат патриотичния дух на българите, без да имат необходимите исторически знания.
В периода ІV в. пр. н. е. В района на Балхара През хилядолетията тя непрекъснато е била усъвършенствана - развива се от идеографска до фонетична от гласно-съгласен тип. Само в разстояние на няколко десетилетия през ІХ в. са създадени глаголицата и кирилицата. Това показва какъв огромен творчески потенциал и култура е притежавал нашият народ. Докато много от другите европейски народи са започнали да пишат на своите езици (с чужда писменост) след ІХ в., а някои чак през ХVІ в. , то българите са писали на своя говорим език и със своя азбука още след ІІ в. в Стара Велика България. Премълчавана истина е, че в съвременния свят само най-древните и висококултурни народи имат свои писмености.
Кирилицата е много по-съвършена от използваната в Западна Европа латиница. Тя се употребява от над 400 милиона души в Европа и Азия, говорещи различни езици - тюркски, ирански, славянски и аналитичния български.
Не бива официалната историческа наука да крие повече тези факти от българското общество. Ние, днешните българи, имаме право да знаем за високите културни постижения на нашите прадеди, тъй като те ни отреждат водещо място пред останалите европейски народи. Дами и господа от т.нар. "Велики сили", "Стара госпожо Европа", длъжни сте да коленичите пред БЪЛГАРИНА!
цитирай
8. mafani - 6. анонимен - Напротив
15.03.2011 13:49
Протестът ми не е само тук и не цели някакви грандиозни постижения.
Той, както подчертах, е преди всичко личен протест!
цитирай
9. mafani - vesvas4- благодаря!
15.03.2011 14:06
rosidi, същото се пита и съпругът ми, но задоволителен отговор не е открил.

karambol5, да за съжаление е така. Образователната ни система, една от най-добрите и работещи в света, днес прилича на килийно образование.

Но кому са нужни умни избиратели?
цитирай
10. mafani - Рокфелер
15.03.2011 18:42
Чичко Google е велик!

И не искам потупване. Благодаря! ;-)
цитирай
11. анонимен - точно ти да протестираш срещу не...
15.03.2011 19:14
точно ти да протестираш срещу неграмотността! висша форма на дебелокожие :)))
цитирай
12. mafani - Ако чакам на истинските писатели...
15.03.2011 19:20
От теб ли да се уча?
цитирай
13. mafani - За сложилия минусите....какво да кажа?
16.03.2011 11:19
Действието ти само по себе си говори за теб достатъчно.
цитирай
14. panazea - Здравей , момиче ,
16.03.2011 13:26
Нали разбра , че ти ме вдъхнови да напиша новия постинг?
Ние сме скачени съдове !
цитирай
15. mafani - :-) А ти усмихна деня ми!
16.03.2011 13:27
Благодаря!
цитирай
16. sparotok - подкрепям
16.03.2011 13:52
Подкрепям те напълно! Будните хора трябва да се противопоставят на упадъка в образователната ни система. Когато човек се примири- всичко е загубено. Ние все още имаме шанс да обърнем течението и трябва да го използваме, времето не чака никого!

Поздрави!
цитирай
17. mafani - sparotok,
16.03.2011 14:28
благодаря!
Поздрави и на теб!
цитирай
18. magnoliya - Браво !
16.03.2011 15:26
Съгласна съм и те подкрепям!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: mafani
Категория: Лични дневници
Прочетен: 568728
Постинги: 135
Коментари: 1932
Гласове: 3175
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930