Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.03.2011 10:19 - Да питам: това ли се нарича протест срещу високите цени на горивата?
Автор: mafani Категория: Лични дневници   
Прочетен: 2120 Коментари: 9 Гласове:
18

Последна промяна: 28.03.2011 10:20

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Имам "удоволствието" да наблюдавам ежедневните задръствания по един голям столичен булевард. И днес като миналия петък, сряда, понеделник..., както ще бъде и утре - от рано до преди малко трафикът беше повече от натоварен и в двете посоки. Е, а нали вчера беше вторият протест срещу високите цени на горивата? Щом е скъпо, защо тогава никой не се откаже от личния си автомобил дори за ден? Протест ли е това да караш, залепил лепенка, че си недоволен?  Няма ли да има по-голяма тежест едно гражданско недоволство, ако масово спре да се зарежда гориво?
Търсенето определя предлагането- просто правило в търговията. Щом има такива, и то изобщо не малко, които пълнят резервоарите и шофират до работните си места например при алтернатива градски транспорт, вероятно ще продължи да има и такива цени на горивата, може и по-високи.
Веднага се намериха хора още вчера да ме контрират, че видиш ли, било трудно с деца без кола, с работа на другия край на града....Хубаво де, разбирам, но разбирам и друго- щом се ползва все още така интензивно личен превоз, значи има и накъде да се вдигат цените. А и доколкото знам, те протестите обикновено са свързани с малко личен дискомфорт...
Иначе са чудесни тези неделни недоволства, създават усещането за добре изпълнен граждански дълг... "Бип-бииииип, протестираааам, вижте ми лепенката на задното стъклооо"
Просто мисля в писмена форма, не че нещо...



Гласувай:
19



Следващ постинг
Предишен постинг

1. hristo27 - А днес по БТВ представител на пет...
28.03.2011 11:37
А днес по БТВ представител на петролна фирма, за кой ли път се оправда с високите цени на петрола. А когато тези цени не бяха толкова високи, защо никой не свали цените на бензина и нафтата?
Няма мераклии да отговорят!
цитирай
2. dalida - Никой не сваля цените на петрола
28.03.2011 14:05
защото така ще реализират по-големи печалби за фирмите,бензиностанции. Ще се намерят собственици да се обосноват, че имат разходи - заплати, данъци, вложения, кредити и прочие, което ще ги оправдае отчасти.
Но, като гледам потока от коли през деня и нощта, си мисля, че 2.50 лв/литър всеки може да си го позволи. Колите по пътя не намаляват, колите по тротоарите - също, колите по паркингите - също. Навсякъде е претрупано с автомобили.
100 лв за барел петрол е определена цената за миналата седмица.
Бензина падна с 0.30 ст. в събота. Може и още да падне, защото живота в арабските страни се стаБилизира. Но, българите са на принципа, по празниците - цените скачат двойно, защото потребителите са много повече от преди празниците. Нали разбирате българската психика - продава се това, което се купува и се продава на цена, която се плаща.
Поздрави за постинга!
цитирай
3. mafani - dalida, благодаря.
28.03.2011 14:11
Всъщност да- може и по-зле и по-скъпо да става и вероятно ще стане. И хляб по три лева за 700 гр. ще се продава, щом има кой да го купи....Но там хайде, нещата са други, опират до храна и оцеляване.

Христо, много въпроси остават без отговор за съжаление.
цитирай
4. gwendoline - Едно е да натискаш яростно клаксона, друго - да слезеш от колата.
28.03.2011 15:02
Нищо няма да стане от бибиткане ... само ще се поизнервим, че иначе са ни малко другите нерви :(
цитирай
5. magicktarot - Градският транспорт също се движи с гориво.
28.03.2011 23:41
Производствата също стават с гориво. Предполагам - обществената топлофикация - също. Хлябът и стоките се возят и разкарват с гориво. Целият живот зависи от горивото. Не са само личните автомобили. За един истински протест - добре е да спре производството, топлата вода, парното, да спрат хората да се возят на градски транспорт дори - и масово да тръгнат пеша. Но, ако всичко спре - ще настане хаос... Но пък от хаоса се ражда редът...Нищо не разбирам от протести, просто си разсъждавам.
цитирай
6. mafani - magicktarot,
29.03.2011 08:36
стъпвате на съвсем различна плоскост.
Говорите не само за гражданско неподчинение, а и за обявяването на общонационална стачка, което ....ще си замълча, но е....
Аз говоря за личния пример- скъпо ми е, не купувам. Щом си го позволявам, значи имам и с какво да си го купя. Става въпрос изцяло за частта- ЛИЧЕН АВТОМОБИЛ.

Да не отворяме скоба, че и в градския транспорт и в производството покупката не е на дребно....
цитирай
7. magicktarot - 6. mafani, разбирам те и съм съгласна с тебе.
29.03.2011 11:46
Изказването ми не противоречи на постинга ти - ако го приемаш така - моля за извинение, ни най-малко не мисля да се заяждам... Става дума за сериозни неща.

Не те разбрах какво имаш предвид под замълчаването си по отношение на общонационалната стачка. Ако имаш желание, ще се радвам да разбера...:)

Все пак да доуточня. Понеже почти всяка една стока е свързана с горивото - то истински протест би бил ако спрем изобщо да купуваме стоки. Дори от първа необходимост. Автомобилът също се явява вид "първа необходимост" - защото много хора ще останат гладни - и те, и децата им - ако си позволят да не ползват автомобила си. Както ще останат гладни и ако не си купят ежедневната храна от магазина (или ресторанта)...Както на теб ти е лесно да преценяваш, че хората си карат автомобилите,, въпреки протеста (и може би да ги съдиш), така и на мен ми е твърде лесно да ги съдя, гледайки как пазаруват (и аз съм в кюпа) от хипермаркетите... Поздрави!:)
цитирай
8. mafani - magicktarot, общонационална стачка в дадения момент ме плаши по същия начин както войната в Либия или земетресението в Япония
29.03.2011 13:01
Дано ме разбра.

Поздрави и от мен и съм напълно съгласна с написаното от теб!
цитирай
9. magicktarot - Мафани, наистина, като се замисля,
29.03.2011 21:38
това ще си е като гражданска война... Ужас! Бог да ни пази, май това е основното! Поздрави!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: mafani
Категория: Лични дневници
Прочетен: 565782
Постинги: 135
Коментари: 1932
Гласове: 3136
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031